Mediációs ülés menete

A békesség gyógyszer, a civakodás méreg. (népi bölcsesség)

A mediációs folyamat első lépéseként mindenkét érintett fél külön négyszemközti ülés keretén belül lehetőséget kap rá, hogy felvázolja a saját álláspontját a nézeteltérésük tekintetében. Ezt követően kerül sor az első közös ülésre, ahol mindketten röviden összefoglalva egymás előtt is ismertethetik a saját megélésüket, szükségleteiket, igényeiket, félelmeiket, érdekeiket… Mediátorként, közvetítőként, kérdésekkel segítek az elmondottakat úgy értelmezni, hogy mindenki ugyanazt értse alattuk.  Az a cél, hogy a résztvevők tudják a helyzetet egy másik nézőpontból is szemlélni, és egymás szükségleteinek, igényeinek és érdekeinek figyelembevételével közösen konszenzusra jutni. Mindeközben úgy segítek az egyeztetésben, hogy mindenki tudatosítsa a kialakult helyzet okait, és úgy érezhesse, hogy ő is fontos és a folyamat végén a megegyezéssel mindenki nyer.

Ha a helyzet igényli, akkor a mediációs folyamat közben is van lehetőség négyszemközti megbeszélésre, csak az egyik fél részvételével. Előfordulhat, hogy valaki olyan lelkiállapotban van, ami akadályozza a továbblépést a folyamatban, és jól jön neki a segítség, hogy képes legyen az egyeztetésre.

Mediátorként tehát pártatlanul középen állok, nem tanácsot adok, hanem egyeztetem az álláspontokat, igényeket, érdekeket. Mindeközben segítek megteremteni a békés kommunikáció lehetőségét a merev hozzáállás oldásával. A felmerülő, látszólag megoldhatatlan kérdésekre közösen keressük az alternatív megoldásokat, amíg meg nem találjuk, de minden döntés a felek kezében van. Mediátorként nem kényszerítek semmilyen döntést. A vita kimenetele kizárólag a felektől függ. Az lesz a megállapodásban, amiben ők a saját igényük és érdekeik szerint megegyeznek.

A mediáció során nem azt keressük, hogy ki a hibás. Azzal foglalkozunk, hogy a felmerült problémára a jelenben olyan megoldást találjunk, amely mindkét fél számára egyaránt elfogadható és a jövőben megkönnyíti az együttműködést.

A mediációs ülés hossza és a szükséges mediációs ülések száma függ a konfliktushelyzet bonyolultságától és a felek hozzáállásától. Egy ülés jellemzően 2 óra időtartamú és átlagban 3-5 mediációs ülésre van szükség a közös megegyezés létrejöttéhez, de elég lehet egy is, és szükséges lehet akár 10 is, látatlanban nem megjósolható.

A mediációs folyamat bizalmas. A mediátorokra egyébként is szigorú szakmai szabályok vonatkoznak, így köt a titoktartás kötelezettsége.

Időpontot egyeztetni az alábbi elérhetőségeken lehetséges:

Varga Eleonóra
Tel.: 0630 99 99 530
e-mail: eleonora.varga@bekitomediacio.hu
Helyszín: Gárdony

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató